Asigurările

50 puncte bonus
837 rezolvări
Romană

IMPORTANT! Înainte să începeți să rezolvați acest quiz despre asigurări, vă invităm să citiți explicațiile de mai jos.

Tabelă de scor: Asigurările

maxim de puncte 10
Poz. Nume Introdus pe Puncte Rezultat
Tabelul se încărcă
Nicio dată disponibilă

MICRO-CURS DESPRE ASIGURĂRI

Ție ți s-a întâmplat:

 • Să ți se strice o jucărie la care țineai mult?
 • Să pierzi ceva valoros?
 • Să-ți sară pisica după o vrăbiuță de la etajul 5, iar în cădere să se rănească?
 • Să te îmbolnăvești sau să te lovești foarte tare?

În viață sunt nenumărate evenimentele negative care ni se pot întâmpla, oricât de atenți suntem și oricât de mult nu am dori asta.

Pur și simplu necazurile se întâmplă.

Atunci când aceste evenimente nedorite se întâmplă, noi și familia noastră suferim și de foarte multe ori, pierdem mulți bani, timp și efort.

De aceea, unele firme, denumite firme de asigurări, vin în întâmpinarea noastră să ne ajute în aceste cazuri nefericite.

Sistemul asigurărilor funcționează în felul următor:

 • Tu și familia ta plătiți o sumă de bani periodică, ca un abonament.
 • Dacă evenimentul neplăcut se întâmplă, atunci firma de asigurare vă despăgubește. Dacă nu, nu.

Pur și simplu, plătind prima de asigurare, tu TE ASIGURI că dacă evenimentul nefericit se întâmplă, firma de asigurare te va ajuta să treci peste el.

Sunt foarte multe tipuri de asigurări, pentru tot felul de riscuri care se pot întâmpla.

 • asigurări pentru mașini și pagubele ce se pot întâmpla în trafic
 • asigurări de sănătate
 • asigurări de viață
 • asigurări de bunuri
 • asigurări pentru diverse părți ale corpului
 • asigurări pentru animale de companie, domestice
 • asigurări pentru terenurile agricole
 • asigurări pentru greșeli pe care le faci tu în timp ce îți practici meseria
 • orice altceva îți poți imagina

Aveți mașină? Trebuie să aveți asigurarea RCA (Asigurarea de Răspundere Civilă Auto).

Toți proprietarii de mașini sunt obligați să o plătească.

Exemplu:

Să presupunem că MatematicianaRapidă888 are o mașină și are o astfel de asigurare RCA, pe care a plătit 150 euro/an.
Dar, din neatenție, lovește mașina familiei tale și provoacă stricăciuni care costă 1,000 de euro! Atunci firma de asigurări la care ea a făcut RCA-ul va plăti repararea stricăciunilor. Familia ta doar va trebui să ducă mașina la service la reparat. Simplu și elegant.

Ce s-ar fi întâmplat dacă MatematicianaRapidă888 nu ar fi avut aceasta asigurare RCA?
Ar fi trebuit să vă plătească ea din buzunar 1,000 euro. Dar dacă nu avea? Sau dacă nu vroia să plătească? Atunci familia ta, pe lângă necazul mașinii stricate, ar mai fi avut alt necaz, cu recuperarea banilor. Complicat, costisitor, stresant.

 

Exista asigurarea facultativă CASCO (sau FULL CASCO).

O asigurare facultativă înseamnă că nu ești obligat de către statul român să o faci.
Dacă ai o asigurare CASCO, atunci dacă tu intri cu mașina într-un pom din vina ta, costul reparațiilor este suportat de către firma de asigurări.

Dar ce s-ar întâmpla dacă tu, în loc să intri într-un copac, intri într-o altă mașină și o strici?
Ei bine, asigurarea ta CASCO îți plătește repararea daunelor la mașina ta, iar asigurarea obligatorie RCA platește daunele mașinii pe care tu ai lovit-o din vina ta.
Deci, având ambele asigurări auto (RCA și CASCO), tu ești acoperit în ambele cazuri:

 1. și dacă provoci stricăciuni altcuiva.
 2. și când îți provoci și ție stricăciuni.

Asigurările de sănătate

Dacă te rănești sau te îmbolnăvești și ajungi la spital, cheltuielile respective sunt plătite de către stat (dacă tu sau părinții tăi cotizează la asigurarea de sănătate obligatorie de stat) sau dacă au o asigurare de sănătate privată care acoperă acea boală de care suferi.

Exemplu:

RâmaRăzboinică774 a mâncat prea multe dulciuri și s-a îmbolnăvit de o boală foarte gravă. Nici ea, nici părinții ei nu aveau asigurare de sănătate (nici cea obligatorie la stat, nici asigurare privată). Costul medicamentelor la farmacie costa 1000 de euro/lună, dar dacă ar fi fost asigurat, costul ar fi fost zero. Costul doctorilor și a spitalizării au fost 15,000 euro pe anul acesta (dacă avea asigurare nu mai plătea nimic). RâmaRăzboinică774 împreună cu familia ei acum trebuie să plătească sume uriașe. Păcat!

Asigurarea de viață

Exemplu:

Kidibot și-a făcut asigurare de viață. Plătește lunar la o firmă de asigurare 100 de euro anual ca primă de asigurare. Asta înseamnă că dacă moare, familia lui primește o sumă mare de bani, care să-i ajute pe termen lung. Kidibot este liniștit că dacă o să i se întâmple ceva, familia lui nu va rămâne pe drumuri. Niciodată nu știi ce îți va arunca în cap Chicky Bricky!

Asigurarea de călătorie

Când tu și familia ta plecați în vacanță în străinătate, dacă vă veți îmbolnăvi pe acolo, costurile cu doctorii sunt foarte mari. Aceste costuri vor fi suportate de firma de asigurare.

A traveler with a travel insurance policy document

Exemplu:

PitpalaculCurios439 merge cu familia lui în Statele Unite ale Americii în vacanța de vară. Într-o zi, îl apucă niște dureri abdominale groaznice. Cheamă salvarea, ajung la spital, diagnosticul doctorului este clar ”Apendicită”. Trebuie operat rapid, altfel riscă complicații foarte urâte, chiar să și moară. Costurile finale la ieșire din spital sunt 8,000 dolari. Din fericire, familia a plătit o asigurare de călătorie cu doar 15 dolari înainte de plecare, așa ca acele costuri imense de spitalizare sunt acoperite de către firma de asigurări. Uf, ce bine!

Asigurarea Obligatorie de Locuință PAD

În România, toate locuințele trebuie să aibă obligatoriu o asigurare pentru locuință pentru riscurile de CUTREMUR, INUNDAȚII și ALUNECĂRI DE TEREN. Fiecare familie trebuie să plăteasca 10 sau 20 de euro anual, în funcție de casa proprietate personală în care stau.

Asigurarea Facultativă de Locuință și de Bunuri

Vrei să dormi liniștit, fără grija hoților din locuință?
Vrei să nu ai probleme dacă ți se sparge în casă o țeavă de apă și inunzi vecinii de sub tine? Iar ei vin la tine să-ți ceară să le zugrăvești casa sau să le plătești bunurile stricate?
Vrei să nu ai griji dacă vin Crocobeții și-ți aruncă cu lavă încinsă pe acoperiș, stricându-l? Sau dacă îți fură calculatorul?
Sau apartamentul unui vecin explodează datorită acumulărilor de gaze din locuința lui, iar tu ai toate geamurile sparte?

O astfel de asigurare facultativă de locuință și bunuri atunci ar fi indicată să-ți preia acest risc.

 

Asigurarea pentru animale

Dacă ai un cățeluș sau o pisicuță și Crocobeții îi injectează un virus periculos, va trebui să mergi la doctorul veterinar. Poți să eviți costurile piperate ale unei astfel de întâmplări dacă ai făcut în prealabil o asigurare pentru animale domestice. În schimbul unei taxe modice anuale, firma de asigurare preia riscul costurilor cu doctorul veterinar.

 

Concluzii:

Toți oamenii educați din lumea civilizată încheie asigurări pentru riscurile pe care le au.

Unele asigurări sunt OBLIGATORII, altele sunt FACULTATIVE (opționale).

Cine vrea asigurare, plătește periodic firmei de asigurări o sumă de bani (denumită primă de asigurare). Dacă riscul asigurat se întâmplă, firma plătește suma din contract. Dacă nu, nu.

Sunt nenumărate tipuri de asigurări – pentru cei care au mașini (asigurări obligatorii RCA, asigurări facultative CASCO), locuințe (Asigurări PAD, asigurări facultative de locuințe și bunuri), riscuri personale (asigurare de viață, asigurare de sănătate, asigurare de călătorie), pentru animale domestice și animale de companie, pentru electronice, pentru malpraxis, etc.

 

 

Acest quiz face parte din KIDIBOT FINANCIAL BATTLES.
Proiectul
 este sustinut de Raiffeisen Bank prin Programul de granturi „Raiffeisen Comunități” 2018.

 

Probleme cu Asigurările? Raportează!

Partener Principal:

Kidibot caută partener principal!

Susținători activi:

Kidibot este sustinut de Google Kidibot este sustinut de Electrica Kidibot este sustinut de Robofun Kidibot este sustinut de Zarva Kidibot este sustinut de Interbrand Kidibot este sustinut de BRD Kidibot este sustinut de Zooku Kidibot este sustinut de eMag Kidibot este sustinut de Telekom Kidibot este sustinut de Digi Kidibot este sustinut de ARCUB Kidibot este sustinut de Societatea Muzicala Kidibot este sustinut de Bucharest Science Festival Kidibot este sustinut de Kooperativa 2.0 Kidibot este sustinut de Soca Tour Kidibot este sustinut de Gadgetway

Edituri prietene:

Kidibot este sustinut de Editura Niculescu Kidibot este sustinut de Humanitas Junior Kidibot este sustinut de Editura Corint Junior Kidibot este sustinut de Editura Arthur

Parteneri educaționali:

Kidibot este sustinut de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale Kidibot este sustinut de Știință și Tehnică Kidibot este sustinut de Raiffeisen Bank Kidibot este sustinut de Astroclubul Bucuresti Kidibot este sustinut de Institutul Geologic al Romaniei

Parteneri din afara granițelor României:

Kidibot este sustinut de FORI - Federația Organizațiilor Românești din Italia

KIDIBOT în lume:

USA | UK | CA | CH | ES | AE | IT | RO
Total time: 1.3592889308929 s