...

Conturile bancare

50 puncte bonus
1078 rezolvări
Romană

Un quiz despre conturile bancare. Înainte să răspunzi la chestionar, obligatoriu să treci prin micro-cursul de mai jos.
Mult succes

Micro-Curs Conturi Bancare

Ce vei afla în continuare?

Cum au apărut băncile și conturile bancare?

Ce este un cont bancar?

Când pot să îmi deschid un cont bancar?

Cât costă deschiderea unui cont bancar?

În ce valută se poate deschide un cont bancar?

Pot să deschid un cont bancar în altă țară?

Ce înseamnă un cont curent?

Ce sunt comisioanele bancare?

Ce pot să păstrez într-un cont bancar?

Cât de sigure sunt conturile bancare din România?

Ce alte beneficii ai dacă deschizi un cont bancar?

Cum au apărut băncile și conturile bancare?

Pe vremuri, oamenii când călătoreau dintr-o localitate în alta erau în mare pericol să fie jefuiți. Haiducii, pirații, tâlhari atacau călătorii ca să le ia banii și lucrurile de valoare.

La un moment dat a apărut următorul serviciu.

Tu, călătorul, înainte să pleci din localitate, te duceai la un bancher local, îi dădeai lui banii și bancherul îți dădea o scrisoare de hârtie. Când ajungeai în localitatea de destinație, te duceai cu acea scrisoare la bancherul din acea localitate, îi arătai scrisoarea, și bancherul respectiv îți dădea banii. Mult mai sigur.

Ce este un cont bancar IBAN?

Un cod unic de 24 de cifre și litere, care arată țara, banca și numărul de cont banca.

De exemplu, acest cont bancar IBAN: RO33 RZBR 0000 0600 0209 3738

RO – este un cont din România

RZBR – este codul bancii Raiffeisen Bank

Când pot să îmi deschid un cont bancar?

Un cont bancar poate fi deschis oricând, pentru oricine. Când ești mic, de exemplu părinții tăi îl pot deschide pentru tine.

Cât costă deschiderea unui cont bancar?

În principiu, deschiderea unui cont bancar este gratuită. Băncile au tot interesul ca banii tăi să fie găzduiți la ei, așa că vor să te ajute să iei cât mai ușor această decizie.

 

În ce valută se poate deschide un cont bancar?

Băncile deschid conturi bancare în mai multe valute, în funcție de nevoile oamenilor. De exemplu, dacă într-un oraș mai mulți locuitori adulți sunt la muncă pe planeta Crocobeția și sunt plătiți în Croco-coini, atunci foarte probabil băncile din acea localitate vor permite locuitorilor să își deschidă conturi bancare în Croco-coini.

În România, cele mai multe conturi bancare sunt deschise în lei (evident), euro, dolari americani, lire sterline englezești, franci elvețieni.

 

Pot să deschid un cont bancar în altă țară?

Fiecare țară are propriile reguli când este vorba de a deschide conturi bancare pentru locuitorii altor țări. Unele te obligă să ai un document oarecare de la autoritățile locale înainte să îți poți deschide cont. Altele te obligă să deschizi contul cu o sumă minimă de bani. Altele nu impun nici o restricție.

 

Ce înseamnă un cont curent?

Este un cont deschis de o unitate bancară unui client pentru păstrarea mijloacelor bănești ale acestuia și efectuarea unor tranzacții curente (plăți și încasări). De exemplu, salariile se plătesc în conturi bancare curente.
Când se strâng mai mulți bani de care știi că nu ai nevoie o anumită perioadă, atunci poți să-ți rogi banca să-ți creeze un cont bancar de depozit la termen, astfel încât să poți primi o dobândă mai mare pentru banii respectivi

 

Ce sunt comisioanele bancare?

Comisioanele bancare sunt costuri pe care le solicită banca pentru serviciile pe care le prestează.

Pot fi foarte multe astfel de comisioane. De exemplu:

  • Comisioane pentru încasare bani
  • Comisioane pentru efectuarea de plăți
  • Comisioane pentru verificarea soldului
  • Comisioane pentru retragerea banilor la un bancomat
  • Comisioane pentru serviciul de Internet Banking
  • Comisioane pentru popriri comandate de către Fisc

Fiecare bancă are propria listă de servicii și automat propria listă de comisioane. Unele servicii sunt gratuite, altele sunt cu plată, depinde de ofertă.

 

Ce pot să păstrez într-un cont bancar?

Doar bani.

 

Cât de sigure sunt conturile bancare din România?

Pentru sume de până în 100.000 euro per bancă per persoană, acești bani sunt garantați de către Statul Român. Asta înseamnă că chiar dacă se va întâmpla ceva rău cu o bancă, cu o sucursală, proprietarul banilor poate să aiba certitudinea că statul român îi va da banii înapoi.

În plus, băncile sunt asigurate pentru foarte multe riscuri la firme de asigurări naționale și reasigurate la firme de asigurări globale.

De asemenea, majoritatea băncilor din România fac parte din grupuri internaționale, aflate în mai multe țări, care își folosesc resursele la comun.

Deci, se poate spune că banii sunt în siguranță în conturile bancare din România! 🙂

Ce alte beneficii ai dacă deschizi un cont bancar?

De exemplu, dacă ai depus banii într-un cont bancar la sucursala din Constanța a unei bănci, tu poți să-ți retragi banii de la orice sucursală a băncii respective din țară, chiar de la Satu Mare!

Un alt beneficiu pentru ținerea banilor într-un cont bancar, în special dacă este un cont de depozit, este faptul că vei primi dobândă pentru ei. Dobânda este un venit, ca o recompensă din partea băncii că tu le-ai dat lor banii tăi să ți-i țină o anumită perioadă de timp, iar în acest interval, banca va împrumuta acei bani altor persoane sau companii care au nevoie de ei, percepând o dobândă mai mare. Din diferența de dobândă încasată față de dobânda plătită către tine banca câștigă.

Probleme cu Conturile bancare? Raportează!

Partener Principal:

Kidibot caută partener principal!

Susținători activi:

Kidibot este sustinut de OMV Petrom Kidibot este sustinut de Google Kidibot este sustinut de Electrica Kidibot este sustinut de Robofun Kidibot este sustinut de Zarva Kidibot este sustinut de Interbrand Kidibot este sustinut de BRD Kidibot este sustinut de Zooku Kidibot este sustinut de eMag Kidibot este sustinut de Telekom Kidibot este sustinut de Digi Kidibot este sustinut de Societatea Muzicala Kidibot este sustinut de Bucharest Science Festival Kidibot este sustinut de Kooperativa 2.0 Kidibot este sustinut de Soca Tour Kidibot este sustinut de Gadgetway Kidibot este sustinut de Farmaciile Richter

Edituri prietene:

Kidibot este sustinut de Editura Niculescu Kidibot este sustinut de Humanitas Junior Kidibot este sustinut de Editura Corint Junior Kidibot este sustinut de Editura Arthur

Parteneri educaționali:

Kidibot este sustinut de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale Kidibot este sustinut de Știință și Tehnică Kidibot este sustinut de Raiffeisen Bank Kidibot este sustinut de Astroclubul Bucuresti Kidibot este sustinut de Institutul Geologic al Romaniei

Parteneri pentru românii din afara granițelor României:

Kidibot este sustinut de Ministerul pentru Rom\nii de Pretutindeni Kidibot este sustinut de FORI - Federația Organizațiilor Românești din Italia
Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a MRP.

KIDIBOT în lume:

USA | UK | CA | CH | ES | AE | IT | RO
Total time: 1.4268138408661 s