Inflația

50 puncte bonus
761 rezolvări
Romană

Quiz despre inflație. Înainte să vă apucați să îl rezolvați, vă rugăm să citiți micro-cursul despre inflație, să învățați ce este inflația

Mult succes!

Micro-Curs despre Inflație

Ce este inflația?


Inflația este fenomentul de creștere a prețurilor în timp.

Și acest lucru ne afectează pe toți. De ce? Pentru că dacă ai 100 de lei, în fiecare an care trece poți să cumperi din ce în ce mai puține lucruri cu el.

De exemplu, dacă bunicul tău a ascuns acum 100 de ani niste bani de hârtie în podul casei, iar tu i-ai găsit azi, valoarea acelor bani este aproape zero.

În fiecare an, de exemplu, valoarea leilor scade cu 1-3%/anual. La fel și valoarea euro sau valoarea dolarului.

 

Care este o cauză a inflației?

Autoritățile publice tipăresc prea mulți bani. Și cu cât sunt mai mulți bani în piață, cu atât valoarea intrinsecă a lor scade.

Ce este deflația?

Scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor. Așa cum inflația scade valoarea banilor în timp, deflația crește valoarea banilor în timp. Însă, dacă este să ne uităm în jurul nostru, marea majoritate a țărilor au inflație, nu deflație.

 

Cine calculează rata inflației?

Institutul Național de Statistică, care urmărește evoluția prețurilor.

În medie, care este rata inflației în România din ultimii ani de zile?

Uitați-vă la acest tabel, cu ratele de inflație din 1971 până în 2017. Uitați-vă la anul 1993. Inflația a fost de 256,1%.

Asta înseamnă că dacă la începutul anului aveai o anumită sumă în buzunar puteai să cumperi 4 pâini, iar la finalul anului cu aceiași suma puteai să cumperi doar 1 pâine. Au fost perioade foarte grele.

În 2018, inflația a fost aproximativ 3%, fiind printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Ce este hiperinflația?

Hiperinflația este o inflație uriașă. Se întâmplă când inflația lunară depășeste o valoare foarte mare, precum 50%

Cum influențează cantitatea de bani dintr-un teritoriu inflația?

Să zicem că sunt 4 insule pustii (A, B, C, D) și pe fiecare există câte 10 luptători și o anumită cantitate de bani Kidicoini. Pe insula A sunt 1000 Kidicoini, pe insula B 50,000 Kidicoini, pe insula C 1 milion de Kidicoini, pe insula D 100 Kidicoini. În principiu, pe care dintre insule valoarea unui Kidicoin va fi mai mare?

Răspunsul corect: pe insula D 100 Kidicoini.

Probleme cu Inflația? Raportează!

Partener Principal:

Kidibot caută partener principal!

Susținători activi:

Kidibot este sustinut de Google Kidibot este sustinut de Electrica Kidibot este sustinut de Robofun Kidibot este sustinut de Zarva Kidibot este sustinut de Interbrand Kidibot este sustinut de BRD Kidibot este sustinut de Zooku Kidibot este sustinut de eMag Kidibot este sustinut de Telekom Kidibot este sustinut de Digi Kidibot este sustinut de ARCUB Kidibot este sustinut de Societatea Muzicala Kidibot este sustinut de Bucharest Science Festival Kidibot este sustinut de Kooperativa 2.0 Kidibot este sustinut de Soca Tour Kidibot este sustinut de Gadgetway

Edituri prietene:

Kidibot este sustinut de Editura Niculescu Kidibot este sustinut de Humanitas Junior Kidibot este sustinut de Editura Corint Junior Kidibot este sustinut de Editura Arthur

Parteneri educaționali:

Kidibot este sustinut de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale Kidibot este sustinut de Știință și Tehnică Kidibot este sustinut de Raiffeisen Bank Kidibot este sustinut de Astroclubul Bucuresti Kidibot este sustinut de Institutul Geologic al Romaniei

Parteneri din afara granițelor României:

Kidibot este sustinut de FORI - Federația Organizațiilor Românești din Italia

KIDIBOT în lume:

USA | UK | CA | CH | ES | AE | IT | RO
Total time: 2.3984041213989 s