Cum a fost la StartEvo Treasure Hunt din Liceul C. A. Rosetti Bucuresti

5
(25)

Mai tineti minte IHR Kidibot Treasure Hunt din 2022? Saptamana asta am facut un eveniment de 2x mai mare! 😀

Luni, 18 decembrie 2023, am fost in vizita la unul dintre liceele care dau un procent foarte mare de medicinisti: Liceul Teoretic C.A.Rosetti. (da, nici eu nu stiam asta).

Obiectivul?

Sa facem o activitate educationala “altfel” in “Saptamana Altfel”. Educatie prin joaca. Nebuniile noastre clasice. 🙂 Copiii sa invete prin joaca, sa aiba o toleranta mai mare la esec/sa aiba o relatie mai buna cu esecul, sa se sudeze echipele, sa se lege prietenii, sa se cunoasca mai bine colegii intre ei. Sa se distreze. Sa invete sa isi puna mintea la contributie.

Cine a participat

Toate clasele de a IX-a (201 elevi) + 50 voluntari de la clasele terminale + 14 profesori.

Alina Ferseta, Constantin Ferseta, cei doi Ferseti mici, pe care i-am luat ca de obicei sa fie coordonatori de probe, Petrisor Munteanu.

Au mai participat Monica Musca de la 1PR, 2 prieteni de la Brother Romania, Adrian Banuta si Bogdan Banuta (Stiinta&Tehnica).

Ce am facut:

Cele 7 clase (3 mate-info, 3 stiintele naturii si 1 filologie) s-au impartit fiecare in 3 echipe, de 8-10 membri. Fiecare echipa si-a ales numele 🙂

Asa ca, luni dimineata, la ora 9.00, am dat startul. Cele 21 de echipe au avut de mers prin tot liceul pe la diversele probe, astfel incat sa faca punctaje cat mai bune.

SCHIMBAREA UNUI CARTUS CU TONER INTR-O IMPRIMANTA (proba sustinuta de catre BROTHER ROMANIA)

Copiii au trebuit sa scoata CU ATENTIE un cartus golit dintr-o imprimanta laser monocolor si sa il inlocuiasca cu alt cartus plin. In plus ECHIPA trebuia sa raspunda corect la un quiz.

Ne jucam cu siguranta energetica a Romaniei 🙂

Aceasta proba a fost sustinuta de catre NuclearElectrica.

Cum facem strategia energetica a Romaniei (mixul corect intre energie securitara si energie verde) astfel incat sa nu ramanem in blackout, dar sa fim si sustenabili.

Ne-am uitat pe https://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national, sa intelegem evolutia in timp real a mixului energetic

 1. In cadrul acestei provocari, elevii au fost decidentii din Romania si trebuiau sa asigure siguranta energetica a tarii. Trebuiau sa ia decizii vitale, stiind urmatoarele informatii:
  1. Plusurile si minusurile fiecarui sistem de generare energie
  2. Faptul ca energia nu se stocheaza
  3. Diversele particularitati ale varfurilor de consum (iarna, noaptea, cand se incarca masinile electrice, industria cand produce, …)
  4. Faptul ca sunt si tari neprietenoase 🙂

Ne-a interesat sa vedem ca elevii inteleg plusurile si minusurile mixului energetic national!

Petrisor Munteanu, actual pensionar, fost om de baza la Cernavoda, actual voluntar StartEvo, a avut discutii libere cu copiii “Imparati supremi ai Romaniei”:), sa ii faca sa se gandeasca la lucruri foarte importante pentru securitatea energetica a tarii noastre.

Cream imagini WOW cu Inteligenta Artificiala

Copiii trebuiau sa faca grafica pe calculator cu ajutorul Inteligenței Artificiale  – Bing Image Creator – pe o anumită temă.

 1. Echipa si-au desemnat un reprezentant care se aseza la calculator
 2. Trebuiau sa foloseasca BING IMAGE CREATOR ca sa genereze niste imagini dragute pe o tema data

Muzica pe calculator

Concurentii trebuiau sa faca un jingle de minimum de 10 secunde care să sune a Crăciun pe calculator, pe Google song maker – https://musiclab.chromeexperiments.com/Song-Maker

Comoara din carte

Fiecare echipă care intrau în bibliotecă trage un bilețel pe care scrie, de exemplu:

“Descoperă primul cuvânt de pe pagina a cincea a cărții x, scrisă de y. Start!”. Notau cuvantul pe un post-it si il inmanau coordonatului de proba.

La final, cu respectivele cuvinte s-a format un citat motivational din C.A.Rosetti 🙂

Asamblare calculator

Copiii trebuiau sa asambleze componentele intr-un calculator (RAM + Procesor + HDD + placa video). Aici coordonatorul de proba a fost unul dintre juniorii Ferseta.

CASA IN MINECRAFT

Fiecare echipa trebuie sa construiasca o casa in Minecraft pe calculator care sa indeplineasca anumite cerinte, folosind toate elementele existente din Hotbar.

Elemente obligatorii: Usa + Pat + Crafting Table + Chest + Furnance + Fereastra + acoperis + pereti.

Criptare/Decriptare propozitii

Aceasta proba a avut 2 componente.

Componenta 1 – Fiecare membru din echipa a trebuit sa cripteze o propozitie simpla, gen “ANA ARE MERE.” cu cifrul lui Cezar.
De ex. Daca Cifrul este +2. A +2 devine C, B + 2 devine D, etc…

Componenta 2 – Fiecarui membru din echipa a primit un text codat gen “RKUKRC NXK UVGHCP OCPAPEC DQDKVG OQY.” cu cheia lui Cezar care poate fi +1, +2 sau +3. Ei trebuiau sa gaseasca cat mai repede care a fost mesajul initial. Deci au trebuit sa lucreze in echipa sa identifice cheia corecta si sa decodeze textul.

Situatii de cyber-security și cyber-bullying identificate in imagine

Aratam fotografii postate de catre alti liceeni pe internet. Concurentii trebuiau sa identifice 3 probleme la acea poza, probleme care ii pot dauna respectivei persoane foarte mult.

Telefonul Spion

Pe masa era un telefon (Android/IOS). Taskul echipei este sa identifice minim 5 aplicatii care pot sa te spioneze uitandu-se in setarile telefonului si vazand ce permisiuni sunt alocate.

Jocuri de IQ

Probă contra cronometru – timp maxim 8 minute

Fiecare elev din echipă trebuiau să rezolve câte o provocare IQ games.

IQ Metal Links

 1. Toti membrii echipei se asezau pe scaune 
 2. Se dadea START
 3. Se deschidea cutia si isi aleg fiecare provocarea metalica
 4. Se apuca sa o rezolve. Membrii echipei se puteau ajuta intre ei
 5. Cand toate provocarile sunt rezolvate, STOP cronometru

Microsoft Word

Copiilor li se dadea un text chior in notepad + o imagine cu o pisica haioasa care trebuie formatat conform modelului.

Trebuiea sa il ia cu copy-paste, sa il puna intr-un document word si sa il formateze. Centrare, Bolduire, Colorare, impartire pe paragrafe, etc…. Plus poza

Hotul

Imagineaza-ti ca un hot vrea sa fure de la familia Ionescu. Cum poate afla unde locuieste si cand sunt Ionestii plecati de acasa, ca sa dea lovitura? Ajuta-ne sa ii aparam pe Ionesti!

StartEvo VIP Reading Challenge

Copiii au fost motivati sa trimita challenge-uri INAINTE DE INCEPEREA PROBEI catre diverse personalitati din Romania, prin care sa le raspunda cat de important e cititul pentru ei personal! Mai multe mesaje, mai multe sanse de raspuns. Proba preconcurs – iar adunarea se face in ziua concursului, in care fiecare echipa prezinta raspunsurile primite de la VIP-uri.

De ex: clasa a XI-a B a primit raspuns video de la Dani Mocanu, de la Teodor Paleologu, de la Iohannis si de la Bianca Dragusanu.  Fiecare reusita dovedita = -100 secunde Fiecare esec dovedit (maxim 10 se iau in considerare) = -30 Se iau in calcul doar personalitati care au MACAR un cont cu MINIM 1000 urmaritori pe social media (facebook, instagram, tik-tok, youtube)

Dorian Popa a raspuns solicitarii a 2 echipe diferite. Multumim frumos.

Plus alte cateva vedete au raspuns copiilor, pe unele le-am recunoscut, pe altele mai putin. 🙂

Dar ce este relevant este ca au avut curaj sa vorbeasca cu persoane necunoscute, au infruntat ideea de respingere si au reusit! Si noi i-am premiat si daca au avut esecuri dovedibile. 🙂

Proba Secreta 1 – Creare unui turn de spaghete

Le-am dat 20 spaghete, 1 metru de sfoara, 1 metru de scotch, 1 bezea si o foarfeca si in 8 minute trebuiau sa creeze cel mai inalt turn cu putinta. 🙂

Proba Secreta 2 – Sa raspunda la o problema de logica

Dar mai intai trebuiau sa caute prin tot liceul un borcan roz, sa ia de acolo enuntul problemei, dupa care sa vina cu rezolvarea la noi 🙂 Evil.

Proba de indemanare sportiva

Intr-un interval de timp prestabilit, fiecare membru al echipei trebuia sa arunce cu mingiute de ping-pong la tinta in pahare pline cu apa pe jumatate. 🙂 Cu cat mai multe pahare nimerite, cu atat mai bine pentru echipa.

Tetra tower balance

Probă contra cronometru – timp de rezolvare 5 minute

Echipa se aseza în șir indian.

Coordonatorul probei pornește cronometrul countdown de la 5 minute.

Fiecare membru al echipei lua câte o piesă și o punea pe balansoar, după care se duce repede in spate. Următorul așează altă piesă. La fiecare schimbare discutau dacă vor continua sau nu. Când echipa se hotara să se oprească, spun STOP și coordonatorul probei numara piesele de pe balansoar.

Dacă construcția se prabusea, echipa putea să ia construcția de la început, până la expirarea timpului.

Lingvistica – Traducere din Swahili (gen) 🙂

Concurentii au primit contra-cronometru o provocare, sa traduca (prin deducere logica) un text dintr-o limba ciudata in romana sau invers. Limba pe care au primit-o era KETA, o limba care se mai vorbeste de aprox 200 de persoane pe undeva prin Siberia, pe stanga. 🙂

Coordonator a fost unul dintre juniorii Ferseta.

Geo-Challenge

Vedem cat de multe cunoasteti despre geografie. De exemplu, in ce tara este Turnul Eiffel (evident, intrebarile nu au fost atat de usoare. Hahahaha!)

Echipa are de rezolvat:

 • Un puzzle cu harta Europei – 50 piese.
 • Să așeze 20 de obiective turistice
 • Să așeze 30 de steaguri la țări

Tic-Tac Boom-Boom

Echipa a avut de rezolvat o problema de logica matematica. La final, aflau un cod. Cu codul respectiv, dezamorsa o bomba si primeau bomboane :). Bomb – Bomboane, get it? 🙂

Ghicitoare financiara

Echipa intra in sala si primea o foaie cu un enunt matematic pe care trebuie sa il rezolve.

Cateva idei interesante

Unii au ales culoarea echipei si au venit toti imbracati asa. 🙂


Asteptarea este grea (pana validam rezultatele finale).

Cat a costat

Am primit multe premii de la Brother Romania, de la Mindblower – Cadouri iesite din minti.

Dry bag-uri, harti razuibile, termosuri, gherghefuri, reviste Stiinta&Tehnica, carti, lampi inel pentru vloggeri, cani, pixuri, caiete si altele.

Alta parte dintre premii le-am cumparat noi + logistica.

Voluntarii au primit sosete colorate (+ in curand diplomele)

Toti copiii care erau in sala de festivitati au plecat cu ceva acasa. Principiul de impartire a fost simplu. Cei mai bine clasati ajungeau la scena, vedeau toate premiile asezate acolo si isi alegeau ce vroiau. Urmatorii, din ce a ramas. Si tot asa.

Timpul nostru: peste 150 de ore (pregatiri, discutii cu directiunea, cu profesorii, facut proceduri pentru voluntari, organizare, 2 intalniri cu elevii de clasa a IX-a cu 10 zile inainte, intalnire cu voluntarii cu 3 zile inainte etc.).

Am venit cu 6 laptopuri, primite donatii de la ISB ROM SRL și IGT.

A fost foarte tare!. Urmeaza si filmuletele. Felicitari tuturor celor implicati.

Ne vedem data viitoare.

Cât de mult ți-a plăcut acest articol?

Dă click pe o steluță să votezi.

Nota medie 5 / 5. Număr de voturi: 25

Nu sunt voturi până acum. Fii tu primul care votează!

Mulțumim.

Vrei să ne dai follow?

Ne pare rău că nu ți-a plăcut acest articol!

Cum putem să îmbunătățim?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *