Cum sa ai un Craciun epic si memorabil

5
(1)

Vine Craciunul si nu stii ce sa-i iei copilului tau ….

  • sa-i placa mult?
  • sa-l ajute in viata?
  • sa devina mai bun?
  • sa-si aduca aminte cu placere peste ani de acel moment?
  • sa nu fie plictisitor (gen inca un pulover)?
  • sa-i creasca increderea in sine?
  • sa nu-i strice ochii sau mintea?

Va dam noi o solutie excelenta. 🙂

Fa-i cadou EXPERIENTA MEMORABILA DE A FACE TU IMPREUNA CU EL O FAPTA BUNA!

Aici eram eu imbracat in Mos Craciun prin 2013, in Prelungirea Giulesti, impreuna cu voluntarii Asociatiei StartEvo, mergand pe la copiii care merita, sa le ducem cadouri:)


Adica, ia-l de mana, ia diverse jucarii vechi sau noi/haine vechi sau noi/mancare/… si duceti-va impreuna la o persoana necajita (copil sau adult), sa i le dati, ca sa aveti toti un Craciun Special.

Atat!

Aceasta experienta este memorabila pentru ca il va scoate pe copilul tau din zona de confort si chiar va avea un mic soc, o trezire la realitate. In plus, se va simti excelent ca a avut un impact REAL asupra vietii cuiva.

Cum asa?

Sa va spun cum facem noi cu copiii nostri de cand erau ei mici.

In fiecare an din 2007 mergem la diverse familii din Bucuresti, Giurgiu, Brasov, Prahova, Dambovita, …

Copiii personali ne ajutau la impachetare, pentru ca le spuneam “Tati, uite, vom merge la unele familii care au probleme mult mai mari decat avem noi. Trebuie sa ii ajutam. Tu ce jucarii nu mai folosesti si sunt intr-o stare buna? Ca sa ii facem fericiti pe alti copii. Sau ce hainute care nu va mai vin?”.

Pe cine ajutam?

Familii cu copii cu boli incurabile, cu boli terminale. Familii necajite. Familii cu copii cu handicap. Familii care au pierdut totul in incendii. Familii care au podeaua de pamant, unde in capul micutilor colcaie paduchii. Am fost prin foarte multe case…

Cand mergem la astfel de cazuri impreuna cu copiii nostri, se intampla ceva minunat. Ei isi recalibreaza realitatea. Vad durerea si suferinta din alte familii si se bucura ca din putinul lor pot sa insenineze Sarbatorile unor oameni care au nevoie de asta.

Pentru copiii nostri (dar si pentru noi, parintii), astfel de momente sunt WOW.

Efectiv intram in casele oamenilor, sa ii ajutam, sa le dam o raza de speranta. Sa le spunem ca se poate, ca prin educatie pot sa depaseasca nivelul.

In timpul anilor, am vazut ca juniorii nostri s-au adaptat si au invatat. Acum sunt mai generosi, mai modesti, mai intelegatori, mai adulti.

Care este investitia de timp pentru o astfel de fapta buna?


Pentru a ajuta o familie in nevoie dureaza cateva ore, de la A la Z.

  • documentarea – cine e, unde e, daca are nevoie de ajutor, daca accepta ajutorul (sunt unele persoane care nu accepta).
  • adunarea ajutorului – hainute, jucarii, scutece, mancare, etc… Eventual si impachetarea lor, cu hartie colorata, cu funde, sa arate spectaculos. Stiti vorba aia, ambalajul conteaza 🙂
  • costumarea in Mos Craciun (sau macar cu un fes in cap, sa fim mai festivi).
  • mers la persoana in nevoie (impreuna cu recomandacul sau nu), stat putin, ascultat povestea, copiii interactioneaza cu ei, retras in glorie
  • ajuns acasa si facut debriefing cu copilul. Ce a inteles, ce a vazut, ce invataminte a tras, cum se simte ca a ajutat un necunoscut sa aiba sarbatorile mai frumoase. Intrebat copilul daca mai vrea sa repete experienta.

Cum aflam unde sa mergem?

Pe unele dintre cazurile sociale le stiam din anii precedenti (cei care mai erau inca in viata).

Pe altii ii aflam intreband diversi “recomandaci”. Adica diversi preoti din parohii sarace, ONGisti care se implicau in cazuri sociale, prieteni, … Toti stim oameni care au probleme si o astfel de initiativa i-ar emotiona mult de tot.

Ideal pentru tine si copilul tau este sa mergi la cineva din afara zonei de prieteni, tocmai pentru a avea o experienta noua.

Cum decidem pe cine ajutam?

Eee, aici e povestea mai lunga.

Initial ajutam pe toata lumea care credeam ca are nevoie de ajutor. Dar ca intre timp ne-am dat seama ca acesti oameni se impart in doua categorii. Unii care merita si altii care nu merita. Evident, lucrurile nu sunt pur binare, alb-negru, dar am zis ca e util ca daca tot ajutam oamenii, macar sa ii ajutam pe cei care merita sa fie ajutati. Adica, preferam sa ajutam oameni muncitori care au avut necazuri (boli, accidente, etc) decat oameni lenesi sau total ilogici, care joaca la pacanele alocatiile copiilor si pe urma se plang ca nu au ce manca.

Ia-l de mana si mergeti cu mancare sau hainute sau jucarii, vechi sau noi, la oameni din localitatea voastra care CHIAR MERITA. O sa fie o amintire unica, care o sa dainuiasca in capul lui peste ani.

Acum sunt Sarbatorile de Craciun. Oamenii sunt mai buni. Oamenii vor sa ajute. Incearca sa faci aceasta experienta simpla impreuna cu copilul tau. O sa fie WOW.

Ce va rog este daca acceptati sa faceti o astfel de fapta buna, dupa ce o faceti in localitatea voastra, sa ne anuntati si pe noi. Eventual sa o postati aici, sa-i inspire si pe altii.

Va fi o mare bucurie in sufletul nostru sa stim ca am putut sa contribuim impreuna cu voi putin sa facem lumea un loc mai bun pentru noi toti. 🙂

Va multumim!

Cât de mult ți-a plăcut acest articol?

Dă click pe o steluță să votezi.

Nota medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Nu sunt voturi până acum. Fii tu primul care votează!

Mulțumim.

Vrei să ne dai follow?

Ne pare rău că nu ți-a plăcut acest articol!

Cum putem să îmbunătățim?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *