Kidibot are o dilemă: cum să împartă câteva zeci de calculatoare vechi unor copii care MERITĂ?

5
(22)

Avem o dilemă la care trebuie să găsim un răspuns în viitorul apropiat. Tu ne poți ajuta cu părerea ta? Cum să procedăm?

În ultimele 7 zile ne-au contactat 2 companii ca să doneze FIECARE aproximativ 30 calculatoare mai vechi, dar funcționale, pe care ele nu le mai folosesc, dar care ar fi de folos unor copii care nu au așa ceva.

De-a lungul timpului am mai primit donații în calculatoare (desktop-uri și laptopuri), pe care le-am împrăștiat prin București și împrejurimi, la cei care știam că merită.

Acum, fiind situația așa cum este, cu educație online obligatorie, cu 100,000+ copii care nu au acces la astfel de dispozitive de conectare, simțim că am putea să facem mult mai mult bine.

Dar avem niște probleme ce trebuie rezolvate.

Problema 1 – Transportul

Cum să facem cu transportul? Este destul de costisitor să trimiți niste hardughii voluminoase prin curier. Și cei mai mulți copii care ar merita să fie ajutați sunt în zona rurală îndepărtată.

O alternativă ar fi ca toate calculatoarele să se ducă la o singură școală selectată și de acolo să fie împărțite copiilor care merita (selectați de doamnele învățătoare/profesoare). Și atunci fiecare familie selectată vine singură la școală să-și ridice calculatorul.

O altă alternativă ar fi să apelăm la cei din localitățile primitorilor care oricum mai au treabă prin București, să treacă pe la sediul nostru, să ia calculatorul să îl ducă familiei selectate.

Problema 2 – selecția celor care merită

Am dori să ajungă aceste donații la copii CARE SĂ MERITE, copii buni și ambițiosi, dar fără posibilități. Am dori ca aceste calculatoare și efortul uriaș al donatorilor + al nostru să fie răsplatit cu satisfacția că niște copii beneficiază la maxim de ele. Încă dezbatem intern modalitatea de acordare.

Din 2007 de când facem acțiuni umanitare prin Asociația StartEvo în fiecare an, am ajutat până la câteva mii de oameni în fiecare an. Vezi aici poze…

Evident, statistic vorbind, am întâmpinat în fiecare an oameni care NU MERITĂ să fie ajutați. Și ne-am format niște proceduri FOARTE stricte ca să filtrăm cazurile acestea, astfel încât să ne minimizăm regretul ulterior. În atâția ani de zile, am văzut o grămadă de oameni care își merită soarta și fiecare ajutor primit le perpetuează starea. De aceea am zis să ne concentrăm eforturile pe EDUCAȚIE, nu pe BINEFACERE.

Învață un om să pescuiască, nu îi da peștele.

Îmi aduc aminte că acum vreo 8 ani am dus un calculator, donat de către o bancă mare din România la o familie monoparentală cu 2 copii din care unul cu handicap. Ei locuiau prin Ferentari într-o cameră minusculă, cu un pat mare și o sobă. Ne-au impresionat maxim. Fericire, plânsete, Merry Christmas, etc..

Anul următor, când stabileam lista celor pe care să-i ajutăm, am aflat că respectivii copii nu au prea folosit calculatorul donat. De ce? Pentru că nu avea placă video nu-știu-de-care performantă, ca să le permită să joace nu-știu-ce joc. Și cu un tupeu fantastic ne-au cerut în față să le aducem ceva mai performant.

Eu m-am supărat și i-am șters de pe listă (asta în condițiile în care fusesem la ei 2-3 ani consecutivi cu ajutoare). M-am supărat pe mine, pentru că nu dădusem calculatorul acela unui copil care chiar să-l folosească.

Tu ești un Kidibot și împreună facem România un loc mai bun, prin educație.

Tu ce părere ai? Cum să facem astfel încât aceste calculatoare (dacă le vom primi) să ajute CÂT MAI BINE, să genereze cea mai mare plusvaloare. Cum spui să-i alegem pe cei cărora să le dăm aceste calculatoare? Cum să facem astfel încât să nu avem costuri cu transportul calculatoarelor din București la ei acasă, oriunde ar fi această casă pe teritoriul României?

Părerea ta ne va ajuta mult de tot. Îți mulțumim anticipat.

Later update: ieri am și luat primele calculatoare vechi. Urmează să le verificăm funcționalitatea, să le aranjăm puțin și să începem să le distribuim. Donatorul, un vechi prieten de-al nostru, a dorit să rămână anonim.

Descurcând cablurile.

Cât de mult ți-a plăcut acest articol?

Dă click pe o steluță să votezi.

Nota medie 5 / 5. Număr de voturi: 22

Nu sunt voturi până acum. Fii tu primul care votează!

Mulțumim.

Vrei să ne dai follow?

Ne pare rău că nu ți-a plăcut acest articol!

Cum putem să îmbunătățim?

2 thoughts on “Kidibot are o dilemă: cum să împartă câteva zeci de calculatoare vechi unor copii care MERITĂ?

  1. Hristos a înviat! Suntem o familie modesta cu 2 copii unul școlar și unul preșcolar care împart o tabletă dar sincer un calculator pe birou pentru lecțiile on-line ar ajuta mult acum cât și pe viitor.

  2. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2971030649682985&id=100003282375087
    Sunt prof inv primar la o școală din Mizil. Din totalul de 20 elevi…3 copii au deja laptop(propriu) pe care îl folosesc la lectiile online, pt un al 4-lea copil am reusit sa i procur de la o doamnă super drăguță din București ( doamna ni l a oferit gratuit) …ceilalti folosesc telefoanele parintilor….si mai greu este pt cei care au frați și tb sa lucreze cu totii pt aceste lectii online.
    M as bucura daca as reusi sa i ajut intr un fel macar pe alti cativa.
    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *