Cum a fost ieri la lansarea balonului cu Heliu la peste 37km altitudine

4.6
(56)

Dupa ce anul trecut am participat la 3 lansări în stratosferă, ieri, duminică 8 august 2021, am avut lansarea #4, care a depășit 37,300m altitudine. 🙂 Acesta este un record în România la această categorie de baloane.

Câteva imagini din (aproape) vidul cosmic:

Organizatorii pricipali ai lansării au fost cei de la Liceul Petru Rares din Târgu Lăpuș, Maramureș, copii deștepți de clasele IX-XI, îndrumați de doamna profesoară de fizică Mihaela Leșe. Noi, la Kidibot, am avut onoarea să îi ajutăm cu know-how + alte câteva mici chestii.

Poza de grup, de la lansare

DCIM\103MEDIA\DJI_0144.JPG

Pe lângă ei, au participat la lansare prietenii noștri de la RISE (RoInSpace.com), de pe platforma Măgurele, care au venit cu knowhow + echipamente + premii.

Cine ne-a ajutat:

  • firma Taparo din Maramureș, una dintre cele mai mari firme de mobilă din România – sponsor principal
  • firma Fundamental Com, din Maramureș care a asigurat transportul cu microbuz + 2 auto 4×4
  • domnul Darius Popa, de la Starckrom Tehnologii S.R.L., unic reprezentant Vaisala în România – care ne-a ajutat cu o radio-sonda Vaisala pentru trackingul în timp real a poziției balonului.
  • domnul fermier Cătălin și mulți alți locuitori din satul Cocioc, comuna Periș care, într-o noapte de iunie, ne-au ajutat să ne scoată din noroaie epice cu tractorul, când eram în fazele de pregătire ale lansării 🙂
  • Linde România, care ne-a ajutat cu heliu + reductor
  • mulți alții…

Pregătirile

Am început să pregătim acest eveniment din februarie. Telefoane, Zoom cu copiii, Whatsapp-uri. Prezentari, discutii cu potentialii sponsori, cu profesorii, cu copiii, cu aparținătorii.

Doamna profesoară Mihaela Leșe a fost de milioane. Copiii au făcut filmuleț de prezentare, pus pe Instagram, după care au făcut bugetul și au început să caute sponsori.

Prin iunie, pe ploile acelea epice, noi am făcut o acțiune de pregătire, de urmărire și recuperare a unui alt balon meteorologic, desfășurată cu succes. Fără oamenii inimoși din satul Cocioc, comuna Periș, cred că și acum eram înnămoliți pe tarlale. 🙂

După ce au rulat toate opțiunile posibile din Maramureș, Ardeal, Crișana sau Banat, am realizat că principala problemă este recuperarea balonului, care avea să cadă în munți, în păduri, prin Ucraina sau alte zone dificile.

De aceea, am hotărât să facem lansarea de unde am mai facut, astfel încât recuperarea să fie din Bărăgan.

Aici este planul initial, cu 2 zile inainte de lansare. Doar ca balonul nostru a urcat la peste 37km, nu la 35km, cat estimam noi. Spre comparație, Felix Baumgartner a ajuns la 39,014m în 2012.

Echipamente de recepție, Arduino, senzori – toate au fost programate și testate.

Toată trupa a venit sâmbătă din Maramureș, s-a cazat în Buzău, iar duminică dimineața ne-am întâlnit pentru lansare.

DCIM\103MEDIA\DJI_0047.JPG

Evident, toate aprobările au fost luate (AACR, Ministerul Apărării, Romatsa), încât a doua zi deja toate avioanele erau gonite pe 200km. În Flight Radar era o ditamai gaura de activitate în zona noastră. 🙂 Ne cerem scuze pentru kerosenul ars suplimentar de avioane să ne ocolească. 🙂

Lansarea

Am ajuns dimineața în câmp, lângă Buzău și ne-am apucat de treabă. Aici e Darius, expertul tehnic care a corelat toate electronicele din nacelă.

DCIM\103MEDIA\DJI_0113.JPG

Doar 3 oameni aveau voie să atingă componentele finale, pentru a minimiza riscurile

Aici umflam balonul cu aprox 5 metri cubi de heliu.

Dupa umflare, le-am conectat, securizat, poza de grup și … 3, 2, 1 – LANSARE!

Aveam și drone, pentru a vedea acțiunea la sol din aer.

Urmărirea

Aici urmăream traseul balonului, intr-o benzinarie din Buzau. Aveam 2 radiosonde care generau la 30 secunde lat + long + altitudine + alte detalii…

Așa se vedea la urmărirea radiosondei, după decriptarea mesajului…. Și din când în când, cineva zicea ”A ajuns la 32. 543m. Acum a depășit 33,000m. 33.457m… 37.300m… S-a spart! Acum coboară!”

Recuperarea

Nacela a aterizat pe un camp proaspăt arat, la 50m de șoseaua județeană și de linii de medie tensiune. Am avut super-noroc. Dacă ateriza într-un câmp de porumb, de 3-4m înălțime, sau într-un copac de 50m, ar fi fost distractiv.

Urmarea…. Verificarea post-aterizare.

Filmarea (primele 10 minute)

O să actualizăm acest articol zilele următoare cu poze, videouri și date de la experimentele făcute, astfel încât să învețe și alții din activitățile noastre. 🙂 Stați pe aproape.

Pozele de la camera Arduino (selecție de la lansare până la recuperare)

Cât de mult ți-a plăcut acest articol?

Dă click pe o steluță să votezi.

Nota medie 4.6 / 5. Număr de voturi: 56

Nu sunt voturi până acum. Fii tu primul care votează!

Mulțumim.

Vrei să ne dai follow?

Ne pare rău că nu ți-a plăcut acest articol!

Cum putem să îmbunătățim?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *