Invitație la o nouă trăsnaie, marca Kidibot – să facem Sistemul Solar în localitatea ta!

5
(17)

Ne-a venit o idee ….astronomică:).

Să construim, la scară, SISTEMUL NOSTRU SOLAR în fiecare localitate din România unde avem măcar un Kidibot pasionat de astronomie.

Ce înseamnă asta?

Mergem în centrul localității într-un weekend din iulie, punem SOARELE, care poate să fie un pepene sau un balon sau o minge de fotbal… De exemplu, în București, Soarele o să îl punem la KM 0, la Piața Universității și urcăm către nord.

Calculam apoi cât trebuie să fie Mercur (gen un bob de piper) și la ce distanță (pe la Intercontinental, de ex.). Îl punem acolo. Apoi Venus…. Apoi Pământul. Și așa mai departe, până ajungem la Pluto (care e mai mică decât Luna), probabil la câțiva km distanță, pe la Herăstrău. 🙂

Cui se adresează?

Tuturor copiilor + cadrelor didactice + părinților din România, indiferent din ce localitate sunt, indiferent de vârstă.

Dar sunt locuri limitate, pentru că încă e pandemie.

Când se întâmplă?

De ce?

  • Pentru că este super-fun.
  • Pentru că abia atunci vom realiza cât de mare este distanța dintre planete și cât de mici suntem noi, oamenii
  • Pentru că vor fi mai mulți copii pasionați de astronomie și, poate, acest experiment le va schimba viața
  • Pentru că după acest eveniment este ASTROFEST, organizat de prietenii noștri de la Știință&Tehnică în Parcul Crângași București, unde vom face tot felul de lucruri interesante 🙂

Ce presupune?

  • o întâlnire online (mini-curs/training), via Zoom, ca să discutăm și să punem țara la cale (aprox 1-2 ore). Invitatul va fi Marian Naiman, de la Astroclubul București. Vom învăța despre planete, distanțe, facem calcule, o să fie amuzant.
  • într-un weekend din iulie (stabilim împreună în ce zi anume) să construim Sistemul Solar în localitățile noastre (copiii + părinții + profesorii). Venim cu fructe/legume la scară, filmăm explicațiile, după care le mâncăm (eventual), Estimăm durata 2 ore.
  • să facem un mic video explicativ, pe care să-l punem pe Youtube, ca să vadă și alți copii din localitate ce am făcut, să îi inspirăm și pe ei.
  • să primim diplome de la Kidibot (copiii + profesorii) pentru participarea la acest eveniment 🙂

Cât costă?

Nimic. Doar niște timp investit. Plus un bob de piper, unul de mazăre, unul de muștar, un bob de orez, un măr, o portocală, etc (aferente planetelor). Evident, după ce construim Sistemul Solar, îl vom mânca (sau refolosi cumva). Și, dacă ne strângem mai mulți pe o localitate, împărțim costurile. Cineva aduce bobul de mazăre, altcineva nuca, etc.. 🙂

Parteneri

Alte detalii

Posibil ca în anumite localități să fie prezentă și presa. Nu în fiecare zi se întâmplă așa ceva cu copiii deștepți din oraș. Cine știe, poate facem și un Guiness World Record... 🙂

Restul detaliilor le vom discuta în întâlnirea online cu toți Kidiboții și Kidiboatele!

Cât de mult ți-a plăcut acest articol?

Dă click pe o steluță să votezi.

Nota medie 5 / 5. Număr de voturi: 17

Nu sunt voturi până acum. Fii tu primul care votează!

Mulțumim.

Vrei să ne dai follow?

Ne pare rău că nu ți-a plăcut acest articol!

Cum putem să îmbunătățim?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *