Sistemul Solar

Cum a fost la eveniment – https://www.kidibot.ro/blog/cum-a-fost-la-evenimentul-construim-sistemul-solar-in-bucuresti/

Ne-a venit o idee ….astronomică:).

Să construim, la scară, SISTEMUL NOSTRU SOLAR în fiecare localitate din România unde avem măcar un Kidibot pasionat de astronomie.

Ce înseamnă asta?

Mergem în centrul localității într-un weekend, punem SOARELE, care poate să fie un pepene sau un balon sau o minge de fotbal… De exemplu, în București, Soarele o să îl punem la KM 0, la Piața Universității, o să fie un balon de 108 cm diametru și urcăm către nord, pe Magheru, Lascăr Catargiu, Aviatorilor, Prezan, Bd. Regele Mihai..

Calculam apoi cât trebuie să fie Mercur (gen un bob de piper) și la ce distanță (pe la Intercontinental, de ex.). Îl punem acolo. Apoi Venus…. Apoi Pământul. Și așa mai departe, până ajungem la Pluto (care e mai mică decât Luna), probabil la câțiva km distanță, pe la Herăstrău.

Cui se adresează?

Tuturor copiilor + cadrelor didactice + părinților din România, indiferent din ce localitate sunt, indiferent de vârstă.

Când se întâmplă?

De ce?

  • Pentru că este super-fun.
  • Pentru că abia atunci vom realiza cât de mare este distanța dintre planete și cât de mici suntem noi, oamenii
  • Pentru că vor fi mai mulți copii pasionați de astronomie și, poate, acest experiment le va schimba viața

Ce presupune?

  • vineri, 13 mai, 2022, ora 19.00, la Universitate, la Km 0 construim Sistemul Solar în București (copiii + părinții + profesorii). Venim cu fructe/legume la scară, filmăm explicațiile, după care le mâncăm (eventual). Jupiter este o portocală pe Magheru, în fața Ciclop. Pluto va fi un bob de muștar, aflat la stația de autobuz de la Muzeul Satului. Estimăm durata 2 ore.
  • acțiunea va fi filmată pentru a realiza un video explicativ cu participanții, pe care să-l punem pe Youtube, ca să vadă și alți copii din localitate ce am făcut, să îi inspirăm și pe ei
  • să primim diplome de la Kidibot (copiii + profesorii) pentru participarea la acest eveniment

Cât costă?

Nimic. Doar niște timp investit. Plus un bob de piper, unul de mazăre, unul de muștar, un bob de orez, un măr, o portocală, etc (aferente planetelor). Evident, după ce construim Sistemul Solar, îl vom mânca (sau refolosi cumva). Și, dacă ne strângem mai mulți pe o localitate, împărțim costurile. Cineva aduce bobul de mazăre, altcineva nuca, etc..

Parteneri

Alte detalii

Posibil ca în anumite localități să fie prezentă și presa. Nu în fiecare zi se întâmplă așa ceva cu copiii deștepți din oraș. Cine știe, poate facem și un Guiness World Record...

LOCAȚIILE

Soarele – un balon de 108 cm diametru, umflat de subsemnatul manual – la borna Km 0 de comunism

Mercur – un bob de mazăre/piper de 4 mm, la 45 m – pe spațiul verde de la intrarea la Inter

Venus – este o afină mai mică, de 9mm, la 84 m de Km 0 (Soare) – În dreptul Parcării de la Inter.

Pământul este o afină puțin mai mare (10 mm), care se află la 116 m de Soarele balon, în dreptul restaurantului de la Intercontinental (Corso). Luna este un bob de piper de 3 mm, aflat la 30 cm de Pământ.

Marte are 5 mm și este un bob de mazăre/piper (depinde ce găsim până diseară), aflat la intersecția Batiștei cu Magheru. Distanța până la Soarele-balon este 177 m.

Tot pe aici prin zona, pe la Centura de Asteroizi o să ne cumpărăm niște înghețată, că azi e record de căldură în București

Jupiter va fi o portocală de 109 mm, aflată la distanță de 605 m față de Soarele-balon. O să fie undeva în fața Ciclop-ului.

Saturn – o portocală mai anemică, de 91 mm diametru, cu o fustă de hârtie. Este la distanță de 1114 m, tocmai la Piața Romană, ieșirea de la metrou către ASE.

Uranus – o nucă de 39 mm care orbitează prin Parcarea din Piața Victoriei, foarte aproape de Antipa. Distanța în linie dreaptă față de Soarele-balon este de 2234 m.

Vi se pare că ați mers mult? Ghinion. Mai avem. Neptun este o nucă de 38 mm la Metrou la Aviatorilor. Distanța până la Soarele-balon este de 3500m.

Acum mergem până la Pluto. Deși a fost decăzut din drepturi și este considerat planetoid, nu planetă, fiind mai mic decât Luna, noi am zis totuși să-l punem și pe el pe harta Sistemului Solar din București.

Pluto este un bob de muștar de 2 mm care orbitează la 4590 m distanță de Soarele-balon de la Universitate. Îl vom monta la câțiva metri de stația de autobuz de la Muzeul Satului.

Vreți să ajungem și la Norul lui Oort? Avem de mers până la Cercul Polar. Și ca să ieșim din el, trebuie să ajungem pe partea diametral opusă a Pământului, prin oceanul Pacific, pe lângă Noua Zeelandă. Cam mult de mers de pe o afină de 1cm de lângă Intercontintenal. 🙂

Sperăm că v-a plăcut. Și nu uitați să faceți și voi experiențe frumoase pentru copii, astfel încât să învețe prin joacă. Și astfel România o să ajungă mai bine!

Dacă vrei să faci și tu acest experiment în localitatea ta, contactează-ne.

Partener Principal:

Kidibot caută partener principal!

Susținători activi:

Kidibot este sustinut de Mega Image Kidibot este sustinut de Raiffeisen Bank Kidibot este sustinut de Mindblower Kidibot este sustinut de Interbrand Kidibot este sustinut de Zooku

Edituri prietene:

Kidibot este sustinut de Editura Niculescu Kidibot este sustinut de Editura Arthur

Parteneri educaționali:

Kidibot este sustinut de Știință și Tehnică Kidibot este sustinut de Astroclubul Bucuresti

Partneri pentru românii din afara granițelor:

Kidibot este sustinut de Ministerul pentru Rom\nii de Pretutindeni

KIDIBOT în lume:

USA | UK | MD | IT | RO
Platforma Educațională Kidibot folosește cookie-uri funcționale și de trafic pentru a putea ajuta copiii să citească și să învețe mai mult.
Total time: 0.69306397438049 s